Menu

Boží dar - příběhy českých potravin (5/8)

18:05 - 18:25, středa (5. prosinec)

ČT2

Dokument ČR. Opakování 9.12./ČT2. Dobrodružné příběhy o zrodu, historii a moderní současnosti českých potravin. Kde se vzal český fenomén tlačenka? (20 min)

Tlačenka, to jsou malé kousky masa naložené v rosolu z rozvařených vazivových tkání. Buď ji milujete, nebo nesnášíte. Pokud patříte do druhé skupiny, vězte, že se vyplatí odhodit předsudky stranou. Tahle typická zabijačková pochoutka je skrytý klenot naší kuchyně. Slovo tlačenka se odvozuje od slovesa tlačit. Sekané nebo krájené maso se míchalo s rosolem a tlačilo do vepřového žaludku, kterému se říkalo bachořinka. Po vychladnutí se žaludky zatížily těžkým kamenem, aby se vytlačil přebytečný vzduch. Výraz tlačenka se ale používá až od začátku dvacátého století. Kdysi se totiž vyráběla i její levnější variace přezdívaná presvuřt.

Další informace: skryté titulky

Další díl: 7. prosinec, 17:55
Boží dar - příběhy českých potravin (6/8)

Žádné odpovídající pořady v nejbližší době :(

Volbě vyhovují v nejbližší době tyto pořady

Zvolte si některý z výše uvedených typů pořadu ku snazšímu hledání jehly v kupce sena.

» «