Menu

Etiketa

05:15 - 05:30, úterý (13. srpen)

ČT1

Aperitiv, digestiv. Pokud chcete být ve společnosti jako ryba ve vodě, s L. Špačkem se vám to jistě podaří. (15 min)

Co se hodí jako aperitiv? Všechno, co probudí žaludek k životu a připraví ho na příjem většího množství stravy. Aperitiv má chuť k jídlu povzbudit, nikoliv utlumit. Proto si vždycky dáváme jenom jednu skleničku, dáme-li si druhou, pak jen to, co už jsme měli. Máme aperitivy lehké - sekt, sladké - campari, becherovka, portské, sherry, suché martini a aperitivy ostřejší - gin, whisky nebo slivovici. V nabídce by neměly chybět ani nealkoholické nápoje, tedy voda nebo džus. Sekty podáváme v misce, ve špičce nebo ve flétně. Dezertní vína raději podáváme ve vyšších štíhlých sklenkách na dlouhé stopce o obsahu půl deci nebo deci. Pokud servírujeme likéry, naléváme je do misek na krátké stopce a o malém obsahu, půl deci nebo ještě méně. Naproti tomu pálenky, třeba borovičku nebo slivovici, naléváme také do sklenek o malém obsahu a na krátké stopce, ale vyšších a štíhlejších. Whisku s ledem podáváme v třídecilitrovém tumbleru, na čistou whisky postačí dvoudecilitrová sklenice. Jako digestiv podáváme koňak, whisky, vodku, grappu, nebo něco sladšího pro dámy. Sklenice s brandy a koňakem se nahřívají, aby se lépe uvolnilo lahodné aroma. Míchané nápoje neklademe nikdy přímo na desku stolu, ale podkládáme je papírovou rozetkou nebo ubrouskem. Zbytky z ovocných ozdob dáváme přímo na tento ubrousek, nikdy ne do popelníku

Žádné odpovídající pořady v nejbližší době :(

Volbě vyhovují v nejbližší době tyto pořady

Zvolte si některý z výše uvedených typů pořadu ku snazšímu hledání jehly v kupce sena.

» «