Menu

Folklorika

04:00 - 04:25, úterý (12. únor)

ČT2

Skryté tajemství klobásy. ČR (2013). Jeden z nejrozšířenějších řeznických výrobků je neodmyslitelnou součástí lokálního folkloru podobně jako nářečí, kroj či lidové písně a zvyky. Připravili T. Netočný a K. Řezníčková (25 min)

Proč je valašská klobása hnědá a uherská červená? V krajích, kde je tak příznivé podnebí, že se tam daří paprice, dělali řezníci a hospodáři odjakživa klobásy červené. Například na Valašsku už však na polích a zahradách papriku nenajdeme, proto je v klobásách česnek, kmín a majoránka, tedy klasické koření, které rostlo na zahrádkách kolem každé chalupy. Nabídneme putování po moravsko-slovenské hranici za historií a tajemstvím klobásy, která je v celé Evropě jedním z nejrozšířenějších řeznických výrobků. Jde o jeden z nejstarších způsobů zpracování a konzervace masa s historií sahající až do starého Egypta.

Další informace: skryté titulky

Žádné odpovídající pořady v nejbližší době :(

Volbě vyhovují v nejbližší době tyto pořady

Zvolte si některý z výše uvedených typů pořadu ku snazšímu hledání jehly v kupce sena.

» «