Menu

Moták Pochop

12:20 - 12:30, pátek (24. únor)

ČT2

Dokument (2000). Menší dravec zdržující se v blízkosti našich vodních ploch. Připravil J. Pálka (10 min)

Moták pochop patří mezi dravce a dosahuje zhruba velikosti káněte. Hnízdí výhradně v blízkosti vodních ploch s dostatečným množstvím zooplanktonu a jiných mikroorganismů, které jsou základem potravního řetězce, na jehož vrcholu moták stojí. Občas nepohrdne ani mláďaty jiných vodních ptáků. Jeho hlavním lovištěm jsou rákosiny na březích rybníků či slepá a zarostlá ramena řek – tedy místa, která za poslední staletí v naší krajině viditelně ubyla. I proto byl moták zařazen mezi ohrožené druhy zvířat a jeho hájení výrazně napomohlo vzrůstu populace od šedesátých let, kdy čítala kvůli lovcům už pouze několik jedinců.

Další informace: skryté titulky

Žádné odpovídající pořady v nejbližší době :(

Volbě vyhovují v nejbližší době tyto pořady

Zvolte si některý z výše uvedených typů pořadu ku snazšímu hledání jehly v kupce sena.

» «