Televizní programy

Datum

Centrum.cz

Orel přistál

  • Logo
  • 136 minut | film
  • Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. Dobrodružný válečný film natočil v britské produkci americký režisér John Sturges, tvůrce Sedmi statečných (1960) či Velkého útěku (1963), podle scénáře Toma Mankiewicze, který pro potřeby filmu adaptoval knižní předlohu Jacka Higginse. V hvězdně obsazeném snímku účinkují Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Donald Pleasence, Anthony Quayle, Jenny Agutterová, Treat Williams, Larry Hagman či Jeff Conaway.
    Válečný film VB (1976). Opakování 7.12./ČT3. Troufalý únos Winstona Churchilla má nacistickému Německu pomoci zvrátit průběh druhé světové války.

    Režie:

    J. Sturges

    Hrají:

    M. Caine, D. Sutherland, R. Duvall, J. Agutterová, D. Pleasence, A. Quayle, J. Marshová, J. Standing, T. Williams, L. Hagman, J. Conaway